2008. aug 29.

Orvhalászokat lepleztek le a Szigetközben

írta: blogmod
Orvhalászokat lepleztek le a Szigetközben

Az orvhalászokat szerda reggel Dunasziget térségében érték tetten.....

A csónakból előkerült tükörháló, nyakzó háló, illetve a hálókból főleg nemes halak: harcsa, csuka illetve egyéb fehér halak; – mondta Babos László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A rendőrök és a halőrök arra gyanakodtak, hogy az orvhalászok régóta garázdálkodnak már a szigetközi mellékágrendszerben. Sejtésük beigazolódott. A kisbodaki férfi kertje végében lekerített egy részt a csatornából, és itt tárolta a lopott halakat.

„Amit eddig fogtunk, az egy 40 kiló körüli hal, aminek a fele az keszegféle, másik fele pedig nemes hal. Mindenképpen egy 20 ezer forint körüli érték az, amit eddig találtunk, de információnk szerint mázsás tételekről van szó” – mondta Szilágyi Gábor, a Győri Előre Halászati Rt. ügyvezető elnöke.

A szakemberek szerint a térségben egyre többen élnek orvhalászatból. A haltolvajok évente több száz millió forint kárt okoznak a halásztársaságoknak, ráadásul a környezetet is károsítják. Sok hal ugyanis súlyosan megsérül az illegális horgászat közben.

Az orvhalászok tettükért három évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak, de a nyugat-európai gyakorlattal ellentétben hallopáshoz használt eszközeiket az eljárás végén visszakapják.

Forrás: RTL Klub Híradó - Zombai-Kovács Ákos, 2006-05-10

Link: http://www.rtlhirek.hu/cikk/44779

Szólj hozzá

archiv rabsic orvhalászat rapsic hallopás orvhorgászat orvhorgász orvhalász tükörháló nyakzó háló lopott halak illegális horgászat