2008. okt 30.

Orvhalászokra vadásznak az Alsó-Tiszán

írta: blogmod
Orvhalászokra vadásznak az Alsó-Tiszán

 

Új módszerrel dolgoznak az orvhalászok a Tiszán: elektromos halászgéppel lopják a halakat, amivel hatalmas károkat okoznak. A szerkezet gyakorlatilag megbénítja a halakat, amelyeket aztán könnyebb kifogni. A rendőrök és a halőrök ezért mostantól szigorúbban ellenőriznek.

 

 

Az elektromos halászgépet a szakemberek szigorú szabályok mellett, csak kutatási célra és haltelepítésre használhatják. A gép egyszerűsített másával halásznak a Tiszában az orvhalászok. Alkalmanként akár 2-300 ezer forint értékű halat - leginkább pontyot, süllőt és harcsát - is el tudnak rabolni. A szerkezet ugyanis megkönnyíti a dolgukat.

„Az idegi impulzusokat gátolja, ezáltal az elektródához közeledve gyakorlatilag a hal mozdulatlanná válik” – mondta Györe Károly, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet tudományos munkatársa.

A szegedi vízirendőrök a halászati őrökkel közösen próbálnak lecsapni a zavarosban halászókra. Mostantól sűrűbben lesz a Tiszán ilyen ellenőrzés. Az iratokon túl a rendőrök átvizsgálják a horgászok csónakját is.

„Keresünk benne akkumulátort, keresünk benne halkiemelő szákot, amelybe áramot vezettek. Illetve megnézzük, hogy ez az elektromos halászgép benne van-e a csónakban” – mondta Dávid Imre, a Szegedi Vízirendészet örsparancsnoka.

Az orvhalászok, ha elkapják őket, most 100 ezer forintos büntetésre számíthatnak, de úgy tudjuk, a minisztérium azt tervezi, félmillió forintra emelik a bírság összegét.

 

Forrás: RTL Hírek
Link:  http://www.rtlhirek.hu/cikk/200957

 

 

 
Szólj hozzá

horgász háló lopás harcsa ponty süllő archiv rabsic orvhalászat rapsic orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog elektromos halászgép szegedi vízirendészet