2008. dec 03.

Horgászat a tilosban 1.

írta: blogmod
Horgászat a tilosban 1.

 

Ahogy megyünk az őszbe és már a tél is kopogtat, úgy egyre kevesebb sporthorgásszal találkozhatunk a vízpartokon. A Balatonon is csak az igazán fanatikusok és az időmilliomos süllőzők járják csónakkal a tavat. Illetve még egy társaság tűnik fel, mégpedig az orvhalászok.....

 

 

A nyaralóvendégek eltűnésével a tavon csökken a forgalom, kevesebb a kíváncsi szem, a nézelődő. Ekkor kezdődik a tilosban járó illegális horgászok, halászok szezonja. Ahogy az elmúlt hetek hírei is bizonyítják, egyre többen próbálkoznak így vagy úgy szabálytalan halbeszerzéssel.

Az utóbbi két hétben Balatonkeresztúrnál és Balatonberénynél akadtak horogra orvhalászok, akiknél egy-egy 300 méteres hálót és nem egészen száz kiló halat találtak. Ez a mennyiség akár soknak is tekinthető, de ennél kevesebb lopott hallal is börtönbe lehet jutni.

halaszhalo.jpg

 

A Balaton – méreténél fogva – ebben az évszakban remek alkalmat kínál az orvhalászoknak. Egyszerűnek tűnik eltűnni a szürke vízen, és a kíváncsi szemektől is kevésbé kell tartani, mint a főszezonban. Ilyenkor a vízirendőrök kevesebbet járőröznek a tavon, de vigyázó szemüket – ahogy erejükből telik – a rapsicokra vetik. Nagy Jenő alezredes a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányságának bűnügyi osztályvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.

Csak látszólag kevesebb a vízirendőr a tónál, mint nyáron. Ott vannak a kollégák most is, de jelenlétük nem olyan látványos, hiszen üstdobbal nem lehet verebet fogni. Ilyenkor inkább a parton járőröznek, civil ruhában. Az orvhalászat igazi szezonja most kezdődik és – az időjárás függvényében – a tó befagyásáig tart. Az esetek nagy részében két-háromfős csoportok ellen kell felvenni a harcot, és ilyenkor vízre kell szállni, a csónakból ügyködő rapsicok ellen. Előfordul az is, hogy a parthoz közeli nádasok mellé feszítik ki hálóikat a tolvajok, ahová egy jobb – mellig érő – halászcsizmában is be lehet jutni. A múltkoriban lefoglalt több száz méteres hálók mellett többször alkalmaznak az orvhalászok kisebb száz méter körüli hálókat.

orvhorgasz.jpg

A korábbi évek híradásaiban lehetett hallani olyan esetekről, amikor tettlegességig fajult az orvhalászok és az intézkedő halőrök, rendőrök találkozása. Az alezredes szerint ha az egyenruhások határozottan, nyugodtan, szabályosan intézkednek, akkor nagyon ritkán fordul elő, hogy eldurvuljon a helyzet. Az utóbbi tíz évben csak egy-két rázósabb eset fordult elő. Folyt.köv.

 

Forrás: Fürdőzz.hu - Vincze Péter
Link: http://www.furdozz.hu/index.php?main=cikk&url=szabalysertes+allatkinzas++horgaszat+a+tilosban&p=1
Szólj hozzá

balaton háló lopás ponty süllő busa keszeg tisza tó archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog hal rablás