2008. dec 02.

Horgászat a tilosban 4. - A Tisza-tó

írta: blogmod
Horgászat a tilosban 4. - A Tisza-tó

A Balaton mellett szinte az összes természetes vizen működnek orvhalászok. Például ősszel a Tisza-tó is ugyancsak vonzza a potyázókat. A tározó őszi vízeresztésekor kisebb gödrökben kinnrekednek a halak, melyek így könnyű prédává válnak, és jó néhányan innen szerzik be a karácsonyi halat.....

Persze a halőrök és rendőrök sem restek és fokozott ellenőrzést tartanak november közepéig. Ilyenkor a gáton közlekedő autók csomagtartóját is átvizsgálják, és a megengedettnél nagyobb mennyiségű halat elkobozzák, az illetőt feljelentik.

Egyszerűnek tűnő módszert használnak a ragadozók, például a süllő kifogására az erre szakosodott rapsicok: két vízbeszúrt karó közé zsinórt feszítenek, melyre több horgot fűznek, és kishallal felcsalizzák. Másnap végigjárják csapdáikat és leszedik az éjjel horogra csalt süllőket, mely különösen kedvelt fogasnak számít.

Ha ritkán is, de előfordulnak olyan esetek, amikor a rossz szándékú orvhalász rajta veszít: ez történt idén június 25-én az egyik Szolnok környéki holtágon is, a szerencsétlenül járt 43 éves, többszörös visszaeső orvhalász éjszaka, egyedül ment ki a vízre és egy hosszú, úgynevezett marázsa hálóból igyekezett kiszedni a halakat.

Ezt a hálófajtát nem szokták egyedül használni, mert nehéz kiszedni belőle a zsákmányt. Valószínűleg a férfi valamiért a vízbe esett, beleakadt a finom hálóba és többet már nem tudott a felszínre emelkedni.

 

Forrás: Fürdőzz.hu - Vincze Péter   Fotó: Szarka László

Link: http://www.furdozz.hu/index.php?main=cikk&url=szabalysertes+allatkinzas++horgaszat+a+tilosban&p=4

Szólj hozzá

háló lopás ponty süllő állatkínzás tisza tó archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog hal rablás