2008. dec 02.

Horgászat a tilosban 3. - Árammal, gereblyével

írta: blogmod
Horgászat a tilosban 3. - Árammal, gereblyével

A rabsicok halfogó eszközei változatos képet mutatnak. Ezek többnyire különféle hosszúságú hálók, melyek közül a kisebbeket egy ember is tudja kezelni, míg a nagyobbakhoz több csónak és 3-4 ember is szükséges. A hálók közül az úgynevezett nyakazóhálók okozzák a legtöbb szenvedést a halaknak. Ebbe a finomszövésű hálóba fejjel beleakadó hal nem tud mozogni és megfullad. Az ilyen eszközzel megfogott orvhalászokat állatkínzásért is felelősségre lehet vonni.....

Bevett dolog, hogy egy elektromos készülékkel – halászgéppel – megütik a vizet és az elkábult halakat egyszerűen összeszedik. Ezt a szerkezetet legálisan is használhatják az arra képzett szakemberek, melyet tudományos kutatásoknál vagy halmentésekhez igénybe is vesznek. Ilyen géphez a rapsicok is viszonylag olcsón hozzájuthatnak az interneten.

Magyarországon csak az egyenárammal működő gépeket lehet használni.  Váltóárammal működő változatát brutalitása miatt nem engedélyezik, mivel eltöri a halak gerincét. A hivatásos halászok arról panaszkodnak, hogy az élelmes orvhalászok a környező országokból – például Horvátországból – könnyen be tudnak szerezni profi halfogó eszközöket.

Létezik egy jóval egyszerűbb és brutálisabb módja az illegális hal beszerzésnek. Ehhez nem kell más, mint egy erősebb horgászbot és a zsinór végén egy ólomba öntött háromágú horog. Ezt a felszerelést a vízbe dobják, majd gyorsan kitekerik – gereblyéznek vele – így a horog útjába kerülő halak beleakadnak.

Az ilyen felszerelést természetesen tiltja a magyar horgászrend, mivel kívülről akadva mély sebeket vágnak a halakon. Az állatok közül nem mindegyik marad meg a horgon, ezek később pusztulnak bele súlyos sebeikbe. Ezt a módszert többnyire a tavaszi íváskor használják az orvhorgászok, amikor a halak egy-egy vízterületen tömegesen jelennek meg. Volt rá példa, hogy nem csak átlag méretű halat akasztottak így, hanem 10 kilós pontyot is. Folyt.köv.

 

Forrás: Fürdőzz.hu - Vincze Péter
Link: http://www.furdozz.hu/index.php?main=cikk&url=szabalysertes+allatkinzas++horgaszat+a+tilosban&p=3
Szólj hozzá

háló lopás ponty állatkínzás busa keszeg tisza tó archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog nyakzóháló halászgép hal rablás