2008. sze 12.

November óta 1 tonna halat foglaltak le

írta: blogmod
November óta 1 tonna halat foglaltak le

 

Az elmúlt négy hónapban csaknem egy tonna halat foglaltak le a Közép-Tiszán, a Tisza-tavon és holtágakban a rapsicoktól a vízirendőrök; az állatok értéke csak a minimális tógazdasági adatokat alapul véve meghaladta a 600 ezer forintot - közölte a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a témában tartott pénteki szolnoki sajtótájékoztatón.

Busi László rendőr alezredes elmondta: a kapitányságon belül tavaly novemberben egy nyomozócsoportot állítottak fel az orvhorgászat és orvhalászat (rapsicolás) elleni hatékony fellépésért, s ezen belül az elkövetők igazságszolgáltatás elé állításáért.

A kapitányságvezető tájékoztatása szerint február végéig 25 esetben 63 fővel szemben kezdeményeztek büntetőeljárást lopás és állatkínzás, illetve természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt. Az elkövetőktől több mint három kilométer hosszú hálót, varsákat és haltartókat, valamint az orvhalászathoz használt vízi járműveket és egy halszállításra átalakított terepjáró gépkocsit foglaltak le. A tettenéréseknél a rendőrök munkáját tevékenyen segítették az országos horgászszövetség és a halhasznosítók hivatásos halőrei.

Az okozott kárként megjelölt 600 ezer forint valójában ennek többszöröse, mert a többnyire a gereblyézés során megsértett, ki nem fogott halak elpusztulnak, vagy sérülésük elfertőződik, és az így kialakult gombásodásuk tovább pusztítja a halállományt - jegyezte meg Busi László.

Kurdics Zoltán rendőr alezredes az egyik, súlyánál fogva jelentős esetről külön is beszámolt. Több lakossági bejelentést kaptak arról, hogy Szolnokon és környékén és egy orvhalász társulat lopja a halakat. A társaság egyetlen szervező körül cserélődött, aki minden alkalommal más elkövetőket vett maga mellé. Lebuktatása végül február 29-én sikerült, amikor Törökszentmiklós-Óballa külterületén egy kubikgödörben halászott illegálisan egyik társával. A két rapsic összesen 238 ezer forint értékű süllőt, pontyot, busát, keszeget és kárászt kívánt eltulajdonítani. Szerencsére a halak többsége még életképesen került elő, így a rendőrök a halőrök segítségével visszajuttatták őket a vízbe.

A bűncselekmény szervezésével gyanúsított személy esetében rendőrségi előterjesztésre az ügyészség kezdeményezte az előzetes letartóztatást, amit a Szolnoki Városi Bíróság el is rendelt - jegyezte meg Kurdics Zoltán, hozzátéve: rapsic esetében erre még nem volt példa a megyében.

Egy újságíró kérdésre Busi László kapitányságvezető úgy válaszolt, a rendőrség vizsgálja azt is, hogy az illegálisan kifogott halakat hova adták el - feltehetően a piaci áron alul - az orvhalászok. 2008.03.07.

 

Szólj hozzá

háló lopás ponty süllő állatkínzás busa keszeg kárász archiv rabsic orvhalászat rapsic vízirendőr haltolvaj halmaffia orvhorgászat orvhorgász orvhalász gereblyézés illegális horgászat halászháló rapsicoláslopás varsa haltartó halszállítás halhasznosítók hármas horog lopott hal hal rablás