2008. sze 12.

Műholdon figyelik az orvhalászokat

írta: blogmod
Műholdon figyelik az orvhalászokat

 

A Balatoni Halászati Rt. - a közös rendőr-halőr járőrözés mellett - a műholdas megfigyelést is bevetette az évente fél-egy milliárd forint kárt okozó orvhalászok ellen.....

 

Szakál Tamás, a siófoki székhelyű részvénytársaság horgászati ágazatvezetője elmondta: a Balatoni Halászati Rt. 13 halőre a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság embereivel közösen járőrözve, a műholdas rendszer segítségét is igénybe véve, igyekszik csökkenteni az évente sok százmillió kárt okozó orvhalászatot. Beszámolt arról is: néhány hete Balatonszepezdnél a vízi rendőrség leplezett le három német állampolgárságú orvhalászt, akik horgászati tilalmi időben majdnem száz kiló halat fogtak ki a tóból.

A gyorsított eljárásnak köszönhetően azóta a bírósági ítélet is megszületett, a három haltolvajt egyenként 280-380 ezer forint közötti bírság megfizetésére kötelezte.

A részvénytársaság kárigénye 900 millió forint, ami a kifogott hatalmas harcsák, pontyok, süllők tenyészértékét fejezi ki, mivel az ívási időszakban történt - tájékoztatott az ágazatvezető.

A szakember hangsúlyozta: külföldi orvhalászok, orvhorgászok ellen elég nehéz eljárni; az említett esetben az eljárás lefolytatását a nagy értékű zsákmány tette lehetővé.

Egy másik jelentősebb eset a közelmúltban történt Aliga előtt, ahol a tóban orvhalászok által elhelyezett hálót fedeztek föl; a 600 méteres hálót műholdas helymeghatározóval tudták megmérni.

tofelulnezet.jpg

A műholdas megfigyelés ebben az esetben nem járt az orvhalászok leleplezésével, ugyanis a halőrök a háló fölött a tó felszínén már döglött halakat találtak, így a hálót és az elpusztult zsákmányt a jég elolvadását követően eltávolították a vízből.

A mintegy tíz mázsa foszló hal tenyészértéke az ívási időszak miatt mintegy tízmillió forint.

A tél beállta előtt kivetett háló zsákmányát a haltolvajok valószínűleg azért nem merték kihúzni, mert éppen decemberben jelentette be a társaság a közös vízi rendőr-halőr járőrözést - mondta Szakál Tamás.

A műholdas helymeghatározás, megfigyelés részleteiről a horgászati ágazatvezető csak annyit árult el, hogy a műhold - megkönnyítve a halőrök dolgát - "meglátja" a hálót, így azt nem kell a partról figyelni.

Forrás: Origo.hu, 2003.04.11. Kép: pixabay

 

Szólj hozzá

balaton balatoni háló harcsa ponty süllő balatonszepezd archiv rabsic halászat orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés balatoni halászati rt horgászati tilalom tenyészérték ívási időszak külföldi orvhalász műholdas megfigyelés haltetem műholdas helymeghatározás hármas horog halvédelem