2008. sze 05.

Orvhalászok fenyegetik a halőröket

írta: blogmod
Orvhalászok fenyegetik a halőröket

 
Már nem csak halakat, de a halőröket is veszélyeztetik a szigetközi orvhalászok. A rabsicok villannyal vagy gereblyézéssel fogják a halat, és sokszor életveszélyesen megfenyegetik a halőröket. A karácsonyi szezon közeledtével a bekerített halastavak sincsenek biztonságban, ráadásul a lefülelt rabsicok legfeljebb pénzbüntetést kaphatnak.....

 

A Szavai-csatornánál néhány napja életveszélyesen megfenyegettek egy halőrt. Az ellenőr a horgászok engedélyét kérte, ők azonban papír helyett az öklüket rázták. Csak az időközben kiérkező rendőrök tudták megakadályozni a támadást.   „Akár egy tavaszi eset, amikor karddal, viperával, bunkósbotokkal történő támadás volt, akár ez a mostani, amikor 8-10 ember összecsődül egy telefonhívásra”- mondta a halőr.

Ezen a környéken a rabsicok legalább annyi halat fognak ki, mint az engedéllyel halászók. Ezzel több tízmillió forintos kárt okoznak, de nem kímélik a halastavakat sem. Az egyik telepet kamerával figyelik, mégis hetente lopnak onnan halat. Az orvhalászoknál is beindult a karácsonyi halszezon.

„Ilyenkor a rabsicok is mindent elkövetnek, hogy az egyéb csatornákon megpróbálják ellátni a fogyasztókat, és ez sokkal nagyobb odafigyelést igényel a mi részünkről is, hogy ezt megakadályozzuk”- mondta Szilágyi Gábor, a Győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke.

Az orvhalászoknak több megyére kiterjedő hálózatuk van. Megrendelésre dolgoznak, és szinte lehetetlen tetten érni őket. Ha mégis sikerül, néhány tízezer forintos büntetéssel megússzák az ügyet.

A Szigetközben a halászati szövetkezet, a horgászegyesületek és az önkormányzatok azt tervezik, hogy összefognak az orvhalászok ellen, akik évről évre egyre jobban gyérítik a térség egyébként is folyamatosan csökkenő halállományát.

Forrás: RTL Klub Híradó - Zombai-Kovács Ákos, 2006-12-15

Link: http://www.rtlhirek.hu/cikk/34097

Szólj hozzá

lopás ponty archiv rabsic orvhalászat rapsic orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr csökkenő halállomány megfenyegetett halőr szavai csatorna