2008. dec 16.

Tetten ért orvhalászok a Tisza-tavon

írta: blogmod
Tetten ért orvhalászok a Tisza-tavon

Ebben az évben is a Tisza-tó téli vízszint beállításának idején a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság akciót, fokozott ellenőrzést tartott a területen, mely ellenőrzések célja a halászatra, a horgászatra, a vízen történő vadászatra, a halgazdálkodásra és a vízi növényzet kitermelésére, irtására vonatkozó jogszabályi előírások betartatása volt – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.....

A sikeres akciót követően sem hagyják felügyelet nélkül a Tisza-tavat, a MOHOSZ hivatásos halőreivel együtt továbbra is folyamatosan vigyázzák a vizet. Az akciót követően a tó halállományát féltő horgászoktól több értékes bejelentést kaptak, melyek arról szóltak, hogy az akciót követően az orvhalászati tevékenység élénkülését tapasztalták. Szorosan együttműködve a MOHOSZ Tisza-tavi Kirendeltségével több sikeres intézkedést hajtottak végre az elmúlt két hétben a Tisza-tó körzetében.

letartoztatas.jpg

Az eredményes felderítések alapja a halászati őrök alapos, hosszú megfigyelő szolgálata, a tettenérés és a hatékony rendőri intézkedés. Az intézkedések során összesen 10 fővel szemben kezdeményeztek jogosulatlan halászatból fakadó lopás és állatkínzás gyanúja miatt büntetőeljárást, akik közül 9 fő három különböző szervezett társaság tagja. Az elfogott személyektől több mint 250 kilogramm halat és összesen majdnem 1000 méter hálót és halászati segédeszközöket foglaltak le. Az orvhalászok által okozott kár jelenleg megállapítás alatt van, a lopás bűncselekmény mellett az állatkínzás bűncselekményt is megvalósították.

Figyelemmel az elkövetés helyszíneire a gyanúsítottakat és a tőlük lefoglalt eszközöket, büntetőeljárás lefolytatása céljából az illetékes városi kapitányságnak, illetve a lefoglalt halak a vízhasznosítónak kerültek átadásra.

Egyre több a Tisza-folyót és Tisza-tavat szerető horgász keres meg minket bejelentéseivel, melyek igen hasznosak bizonyulnak. Ezek bejelentések, a MOHOSZ halőrök folyamatos tevékenysége, megfigyelései és a hatékony, alapos rendőri intézkedések mind meghatározók a Tisza-tavon az orvhalászattal próbálkozók elleni harcban.

 

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2008. december 15., Gy. Mészáros Ágnes Kép: pixabay

Link: http://www.objektivhir.hu/display/hir.php?hirid=33221

Szólj hozzá

háló lopás ponty süllő mohosz állatkínzás busa keszeg tisza tó archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog hal rablás