2008. nov 11.

Horogra akadnak az orvhalászok?

írta: blogmod
Horogra akadnak az orvhalászok?

Váltóáramot vezetnek a vízbe, a halt ért sokk eltöri annak gerincét…

A szelídebb orvhorgászok hálóval, gereblyéző módszerrel fogják a halat – ám így is törvénysértő, amit művelnek. Most a vízirendőrök horgára akadhatnak az orvhalászok: a téli lecsapolással egyszerre vízi rendőri ellenőrzés kezdődött a Tisza-tónál.

Süllyesztik a Tisza-tó vízszintjét, ilyenkor gyűlnek össze az orvhalászok az ország távoli részeiből is. A halak ugyanis beszorulnak a mélyedésekbe, s a halfoguknak csak ezekre a helykre kell csónakázniuk, kivetni hálójukat és tömegével hozzák felszínre a halat. Az úgynevezett schengeni fejlesztésből most kis hajót kaptak a vízirendőrök: ezen hőkamera is működik, így a nádasban éjjel megbúvó bűnözőket észlelik a rend őrei.

Nagy teljesítményű fényszórók is segíti a földerítést, de előzetes adatgyűjtéssel is üldözik a vízi alvilágot. A rendőrök, a halőrök, a polgárőrök a Horgászszövetség munkatársaival együtt próbálják menteni a Tisza-tó halállományát az orvhalászoktól. Akik mint a hiénák gyülekeznek a szokásos téli lecsapolásra. Technikában ők is jók, az új sláger az elektromos halászgép. Az engedélyezett típus –amit természetesen csak valódi halászok használhatnak - egyenárammal működik. Két elektródából áll, a hal pozitív pólus felé úszva fokozatosan elernyed. Így könnyen kiemelhető a vízből Az orvhalászok által használt szerkezetek váltóáramot visznek a vízbe, ami olyan erős, hogy a hal gerincét is eltöri.

A hétfőn kezdődött fokozott ellenőrzést a vízen, a vízparton, a gáton és a tóhoz vezető utakon is végzik: aki a tóparton megjelenik halfogásra való eszközökkel, az rendelkezzen engedéllyel, fogási naplóval is - mondja a vízi rend őre. 2008.10.30.

Forrás: MR1 - Kossuth Rádió
Link: http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=55319&dt=2008-10-30_09:08:49

 

Szólj hozzá

lopás ponty süllő állatkínzás busa keszeg tisza tó archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj hőkamera orvhorgászat gereblye orvhorgász orvhalász halőr hármas horog elektromos halászgép