2008. sze 20.

Kilencet megölnek, egyet ellopnak

írta: blogmod
Kilencet megölnek, egyet ellopnak

Jellemzően rendelésre dolgoznak az orvhalászok is. "A világon nincs annyi süllő a Balatonban, mint amennyit a sok száz Balaton körüli étterem és büfé megsüt egy szezonban" - állította a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) egyik névtelenséget kérő illetékese arra utalva, hogy a nyaralók asztalára nem ritkán máshonnan szállítják az alapanyagot.....

Talán ezen a területen van a legtöbb rapsic. Bár a MOHOSZ-szakértő szerint még mindig rengeteg halat fognak ki engedély nélkül a hazai tavakból és folyókból, számuk valamelyest csökkent. Ennek pedig egyértelműen az az oka, hogy a halőrök technikai eszközei folyamatosan fejlődnek. Éjjellátó kamerák és gyors motorcsónakok segítik a munkájukat.

Csakhogy a vezető szerint "ehhez idomulnak" az orvhorgászok is. Már ritkábban mennek vízre, kisebb hálókat vetnek ki, és nem hagyják ott azokat napokra, hanem csak szürkülettől hajnalig, miközben őrséget állnak. Nekik is vannak éjjellátó távcsöveik, és mobilon riszatják egymást, ha jönnek az ellenőrök.

2004 óta a halakat is védi az állatkínzásról szóló jogszabály, mégis a MOHOSZ-tag mesélt a talán legdurvább rapsic módszerről. Az orvhalászok egy része ugyanis elektromos halászgéppel jár a vizeket lerabolni. Ennek egyenárammal működő változatát jellemzően kutatók, de a MOHOSZ szakértői is használják, pár másodpercre elkábítja, s a vízfelszínre hozza a halakat, amelyek semmiféle károsodást nem szenvednek.

Csakhogy a rapsicok által használt, rendszerint otthon barkácsolt, gyenge utánzattal váltóáramot vezetnek a vízbe, ami pár méteres körzetben "eltöri a halak gerincét, tönkrevágja az izomzatukat, kipukkasztja az úszóhólyagjukat". Így pedig "tízből kilenc, mint a tornacípő, lesüllyed az aljzatba" - mondta a horgász. Vagyis a tolvajok csak egy részüket tudják kiemelni és eladni.

Nem dolgoznak drágán

Szintén kegyetlen orvhalász módszer a gereblyézés. Télen egyes hazai halfajok dermedve, kábultan élnek néhány hónapig a vízben, ezt használják ki a rapsicok, amikor ökölnyi, háromágú horgokat szerelnek a damil végére. Bedobják a horgászbotot, kitekerik a horgot, ismét bedobják, ismét ki, s így végiggereblyézik a víz alatti területeket. Ha akad valami, akkor rántanak egyet, mert lehet, hogy dermedt állatról van szó.

A MOHOSZ-illetékes szerint általában van annyi eszük az orvhorgászoknak, hogy a kifogás helyétől távolabb értékesítik az állatok húsát, s mint mondta, meglepő, de nem sokkal olcsóbban adják, mint amennyi ezek legális ára. A süllőt filézve 700-1100 forint. között értékesítik információi szerint, ez a halboltban 1400-1500 körül kapható, a pontyot 300-500 körül adják. 2008.02.26.

Link: http://www.origo.hu/itthon/20080226-arammal-is-gyilkoljak-aldozataikat-a-rapsicok.html

 

Forrás: Origo, Lencsés Csaba

 

Szólj hozzá

háló ponty mohosz állatkínzás archiv rabsic orvhalászat rapsic haltolvaj orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés hármas horog éjellátó távcső elektromos halászgép rabolni sülő halbolt