2020. jan 17.

Minden lényeges tudnivaló a Magyar Horgászkártyával kapcsolatban

írta: blogmod
Minden lényeges tudnivaló a Magyar Horgászkártyával kapcsolatban

A Magyar Országos Horgász Szövetség 2020. január 1-től új keretek között folytatja tovább a horgászregisztrációt, kapcsoltan a hiteles horgász nyilvántartás kiépítését. A kiépített központi rendszer – a tervek szerint – egyre több elektronizált szolgáltatást nyújt majd a jövőben, lépésről-lépésre megkönnyítve a horgászok ügyintézését és információszerzését egyaránt.

A 2018 őszétől a horgász regisztráció keretében igényelhető, a MOHOSZ által kiadott Magyar Horgászkártya a nagykorú magyar állampolgárok számára a jogszerű horgászat kötelező, másoknak kedvezményeket biztosító opcionális kelléke – olvashatjuk a mohosz.hu-n. A kártya egy arcképes igazolvánnyal együtt teszi lehetővé a horgász azonosítását és jogosultságai igazolását a horgászati okmányok vásárlása és a vízparti ellenőrzések során egy informatikai program, a HORINFO segítségével. A horgászkártya bevezetésével rögtön kiváltotta a papíralapú horgászigazolványt és a jövőben a HORINFO a kártya segítségével lehetőséget ad arra, hogy fokozatosan valamennyi horgászokmány (állami jegy, területi jegy, fogási napló) és egyéb kötelező befizetés (ESZH, tagdíj) elektronizálható legyen.

fishing-3494062_640.jpg

A horgászkártya öt évig érvényes, 2020-ban is változatlanul 2.200 forintba kerül, mely költsége tartalmazza a HORINFO üzemeltetését, az ügyfélszolgálati ellenőrzést, a kártyagyártást és a postai kézbesítést, valamint a 27%-os ÁFA-t is. Ezen felül minden kártyabirtokos számára – az érvényesség ideje alatt – balesetbiztosítást is nyújt a horgászat közben, vízparton előforduló személyi sérülésekre. További szolgáltatásként a kártya felmutatásával kedvezményes mobiltelefon és mobilinternet előfizetési csomag érhető el a Magyar Telekom kínálatából, illetve a kártyabirtokos számára az Union számos személyi biztosítási díjkedvezményt is felkínál. A MOHOSZ a későbbiekben tovább kívánja szélesíteni a kártyához kötött kedvezmények körét, illetve a tervek szerint egyéb módon is ösztönzi majd a horgászokkal történő sikeres együttműködést.

A HORINFO adatbázisa már jelenleg is tartalmazza a regisztrált horgászok bizonyos személyi adatait, elérhetőségüket, egyesületi tagsági viszonyaikat, horgászvizsga-előzményeiket; kezeli a horgásznak kiadott állami horgászjegyeket, sőt már itt történik a 2019. évi fogási napló adatainak rögzítése is. Az adóazonosító jel száma (és az adóigazolvány képe), mint egyedi adat nagymértékben támogatta a hiteles adatbázis kialakítását, s a korábbi, a NAIH felé tett horgászszövetségi vállalásnak megfelelően ezen személyes adat a HORINFO rendszerben rögzített adatok köréből az év végével törlésre is került. 2020. január 1-től pedig elindul az új eljárás szerinti regisztráció, de ez a feladat csak a rendszerbe eddig még be nem jelentkezett horgászokat érinti.

balaton_1.jpg

2020 folyamán szintén lehetővé válik az elektronikus támogatású – 2019-től ingyenessé vált – állami horgászvizsgáztatás, valamint a horgászszervezetek segítségével a területi jegyek egyre szélesebb körének online és offline értékesítése is. A halállomány és a jogkövető horgászok védelme érdekében a hivatásos halőrök számára biztosított mobilapplikáció segítségével a horgász személyi profiljában tárolt valamennyi adat és jogosultság hamarosan könnyen ellenőrizhetővé válik, így mindez megkönnyíti az ellenőrzést és az eltiltások kezelését is az elkövetkező években. 2021-től már az állami horgászjegyek is elektronikusan kerülnek értékesítésre és a tervek szerint működni fognak a HORINFO közösségi felületei is.

Forrás: www.magro.hu Kép: pixabay Link: ITT

Szólj hozzá

mohosz 2020 orvhalászat tagdíj orvhorgász orvhalász fogási napló Állami Halőri Szolgálat Horgászkártya horinfo Magyar Horgászkártya területi jegy állami jegy Magyar Országos Horgász Szövetség