2019. feb 01.

Elkezdődött a tilalom! Ezt a halat mától tilos kifogni

írta: blogmod
Elkezdődött a tilalom! Ezt a halat mától tilos kifogni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok és a halászok figyelmét, hogy 2019. február 1-jén nulla órától tilos a csuka kifogása és elvitele Magyarország halgazdálkodási vízterületein. A fajlagos tilalom március 29-én éjfélkor ér véget.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendelet értelmében 2019. február 1-jén nulla órakor kezdődik és 2019. március 29-én, a nap huszonnegyedik órájában végződik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje - írja a Nébih. Tekintettel arra, hogy a rendeletben rögzített fajlagos tilalom vége, azaz március 31. napja idén hétvégére esik, a korlátozás két nappal korábban ér véget.

fishing-3867853_1280.jpg

A csuka szaporodási ideje az év tél végi, kora tavaszi időszakára esik. Magyarország halgazdálkodási vízterületein – a mesterségen állománypótláson túl – a sikeres természetes szaporodás lehet az alapja a következő évek egészséges csukaállományának, ezért indokolt ebben az időszakban a ragadozó hal védelme.

Fontos, hogy a hazai horgászok és halászok ne csak az esetleg megfogott csukák visszahelyezésével védjék a halakat, hanem kíméljék azokat a területeket is, ahol a csuka szaporodása várható, ezeken az élőhelyeken, partszakaszokon lehetőleg ne horgásszanak más ragadozó halakra sem. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 2.§ 6) pontja szerint a hal kifogásának minősül a halnak és más hasznos víziállatnak a halászat vagy a horgászat során történő megfogása és a vízbe vissza nem engedése (elvitele). Vagyis a tilalom ezen tevékenységek mindegyikére vonatkozik.

Forrás: agrárszektor

Link: https://www.agrarszektor.hu/allat/elkezdodott-a-tilalom-ezt-a-halat-matol-tilos-kifogni.12529.html

Szólj hozzá

csuka orvhalászat orvhorgászat orvhorgász orvhalász 2019 halvédelem Nébih orvhorgász blog fogási tilalom