Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Orvhorgász blog

Bulvár cikkek, orvhorgász módszerek, rekord fogások, érdekességek....

Friss kommentek

A rapsicok senkitől sem félnek: veréssel, házfelgyújtással fenyegetnek

2010.09.02. 21:08 Jimboo

Molnár Imre három évtizede halőr, 4 év óta hivatásos. Munkáját számos önkéntes, úgynevezett társadalmi halőr kolléga segíti. Azt mondja: ha nem is túl gyakran, de megesik, hogy rendőri segítséget kell kérniük a rapsicokkal szemben. Nem csoda hát, hogy a becsületes horgászok ne szólj szám, nem fáj fejem -alapon inkább nem teszik szóvá az illegális halászatot, akkor sem, ha az a szemük előtt zajlik.

 

- A szövetség azt tervezte, hogy itt, a térségben is létrehoz egy társadalmi halőrcsoportot, ám sajnos, eddig még nem sikerült - mondta a zömök férfi, akivel a Mura partján, a letenyei új hídnál találkoztunk. A folyó ezen pontja az orvhorgászok kedvelt helye. - Itt mindenki ismer mindenkit, s az emberek félnek a későbbi atrocitásoktól, ezért inkább hallgatnak. Engem is megfenyegettek már rapsicok, hogy felgyújtják a házamat.

 

Információik szerint a folyó letenyei szakaszán működik pár olyan orvhalászcsoport, akik már-már iparszerűen gereblyéznek (főleg karácsony előtt, illetve január-februárban szaporodik meg a számuk), a kifogott halat pedig éttermeknek adják el. A gereblyézést erős horgászbottal, vastag zsinórral végzik: a nehéz ólommal és nagy hármas horoggal ellátott szereléket a folyó fenekén rángatják, így a horog beleakad a nagy halak testébe, az áldozatot pedig brutálisan kirángatják a partra vagy a csónakba. Nagyon sok azonban sebesülten a vízben marad, s később pusztul el - így az ebből fakadó kár is jelentős. Az effajta zsákmányszerzés 2004 óta bűncselekménynek számít és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

A másik (főleg a Mura mentén) kedvelt módszer az emelőzés. Nem kell hozzá más, csak egy gémeskútszerű, fából készült alkalmatosság, amit általában szétszednek, s a part menti bozótosban rejtenek el az illegális halászatot űzők. A tavaszi zöldár idején ezzel a szerkezettel engedik le a hálót a folyóba, melybe jó eséllyel tömegével akadnak bele a halak.

 

- Amikor árad a Mura és kilép a medréből, aki él és mozog, kint van a folyóparton. Még az is kijön, aki azelőtt soha. A térségben élők számára természetes, hogy a határfolyó gyümölcse mindenkié, hiszen ez már évszázadok óta így van - magyarázta a helyi Sánta Antal, a tótszerdahelyi székhelyű Kisszerszámos Halászegyesület tagja, aki megmutatta, hogyan is működik az emelőzés. - Ez így kézenfekvő, meg nincs is, aki az ellenkezőjére felhívná a figyelmet. A becsületes halász-horgász sem szól a rapsicoknak, mert nem akarja másnap reggel a folyóban találni a szerelékét.

 

Garaboncon egyesületet is szerveztek az orvhorgászoknak a 90-es években. Igaz, ennek tagjai nem önként lettek orvhorgászok: 1992-ben megtiltották a Kis-Balaton közeli falvak lakóinak a horgászatot, mikor a területet tájvédelmi körzetté nyilvánították. A lépés óriási felháborodást váltott ki, helyi pecások, körülbelül kétszázan, megalakították a Garabonci Orvhorgászok Szövetségét - s horgásztak tovább.

 

- Öt évig csináltuk feketén, nem egyszer halőrök elől menekülve, a nádasban bujkálva - idézte fel azokat az éveket egy ma már engedéllyel, legálisan pecázó férfi - Mi nem ipari méretekben horgásztunk, csak a családnak. Nem a haszonszerzés, hanem a tiltott gyümölcs izgalma, s természetesen a horgászat szépsége motivált minket. Többször is menekülnünk kellett a halőrök, rendőrök elől, a nádasban bújócskáztunk velük...

 

Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál találkoztunk a miklósfai Lakatos Józseffel, aki vérbeli hobbihorgász: nem a zsákmányra utazik, csak az izgalom, s a természet szépsége vonzza. A férfi szerint a Csótón egyelőre nem öltött irreálisan nagy méreteket az orvhorgászat, lévén egy viszonylag kis horgászközösségről van szó. Mondta ezt annak ellenére, hogy már ő is hajtott el illegálisan halászókat.

A Mura folyón hagyományos halászati módszernek számító emelôzés fortélyait a murakeresztúri Sánta Antal mutatta meg Fotó: Szakony Attila

 

 

Bakonyi Kornél hozzátette: a jogalkalmazás sajnos, nem kezeli helyén a problémát. A hazai jogszabályok erélytelenek, miközben Nyugat-Európában, ha valakit megfognak a lopott hal szállítása közben, letartóztatják és elkobozzák az autóját. Németországban, ha bebizonyosodik, hogy valaki illegális halászatból szerezte a vagyonát, esetleg házát, mindent elvesznek tőle. Épp ezért az antirapsic-szervezet egyik fő célja, hogy a jogalkotó segítségével hazánkban is olyan szabályozórendszer szülessen, amely véget vet a szabadrablásnak.

 

- Úgy vélem, sokat segíthetne a helyzeten, ha a halőrök több jogosítványt kapnának, s gyakrabban ellenőriznék a horgászokat, halászokat. Ha ez pénzkérdés, akkor több forrást kellene biztosítani a feladatra. S nem ártana növelni a hivatásos halőrök számát - vélekedett. - Nem titok, a rapsicok a lopott halat éttermeknek adják el, az üzlettel jól keres az orvhorgász, de a vendéglátós is, hiszen ételként drágán adja az olcsón vett halat.

 

A jogosulatlan, tiltott módon való halászati tevékenység ügyében évente 150-200 feljelentés érkezik a Zala Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságához - tudtuk meg Ernszt Tamás megyei vadászati és halászati felügyelőtől. Az alkalmazható szankció az állami horgászjegy 3 hónaptól 3 évig történő bevonása (már ha van az illetőnek), illetve 10-500000 forintig terjedő bírság.

 

Valentini Tibor, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, tapasztalatai szerint - vélhetően a megélhetési gondok miatt - az utóbbi időben növekszik az orvhalászattal foglalkozók száma.

 

Ez különös aktualitást adhat annak a mozgalomnak, amit a rapsickodás ellen indított a budapesti Horváth István és a nagykanizsai Bakonyi Kornél. Nemrég egyesületté alakult a dél-zalai székhelyű mozgalom, amely iránt óriási az érdeklődés: már eddig is több százan (halőrök, horgászegyesületek) jelezték csatlakozási szándékukat.

 

- Az Antirabsic Mozgalom Egyesülete (a rapsic és a rabsic alak is helyes,) alapításának ötletét egy tavaly téli eset adta, amikor két orvhalászt félmillió forint értékű zsákmánnyal értek tetten a Balatonon, Györöknél - árulta el Bakonyi Kornél, az egyesület titkára, aki egyébként rendőrnyomozó. - Körülbelül 350-400 kilogrammnyi harcsát gereblyéztek össze. Akkor többen gondoltuk azt, ez így nem mehet tovább. A nyilvánosságot hívtuk segítségül: van egy blogunk, amire a horgász sporttársak az ország minden részéből küldenek infókat, képeket illegális halászatról, horgászatról. Egyre többen keresnek meg minket, ebből is érzékelhető, hogy az orvhorgászat óriási méreteket öltött országszerte. Itt Zalában, a Murán hozzávetőleg 30, Keszthely viszonylatában pedig körülbelül 40-50 fő foglalkozik illegális halászattal. Köztük képbe került egy kanizsai illető, aki rapsickodásból építette a házát. Az ipar olyannyira jól fizet, hogy még Mercedesre is tellett neki...

 

 

Forrás: Zalai Hírlap

Link:zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20100508_rapsiculdozes_pecasbloggal#s=rss

 

8 komment

Címkék: rabsic rapsic csónakázó tó mura orvhorgász orvhalász illegális horgászat garabonci orvhorgászok szövetsége horgászegyesületek zala megyei szövetsége

A bejegyzés trackback címe:

https://orvhorgasz.blog.hu/api/trackback/id/tr582267627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2014.03.06. 22:16:26

Valentini? Hol van ő már!?... :) Azóta az Ernszt úrék is leváltódtak - rebesgetik, hogy okkal ám! :D
Most a ... nyelvtanár úr, a fideszes politikus lett éppen. Majd elválik - ő is bizonyára... :) :-P

Don Pármezán 2015.05.03. 11:02:36

...mostanában valami beképzelt pojáca "pontyhorgászok" játsszák az eszüket a folyóparton...

Bódis Csabi 2015.08.12. 23:29:45

addig semmi valtozas nem lesz, amig a horgaszok nagy resze alapvetoen egy bunko g e c i

itt van peldaul a celi horgaszbolt, ahova peldaul mar nem is erdemes menni, ha a csonge ferenc nevu segg /az elado ferje/ ott mereszti a pocset . akkor inkabb erdemes sarkon fordulni, es elkerulni a lassu, pokhendi kiszolgalasat, bunko szovegeit, es a tularazott mocskaikat

az lesz horgasz, akinek takony van az agyaban, es egy napot mozdulatlanul ul a viz elott, mert nem kellenek neki ingerek

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2016.07.23. 19:24:47

@Bódis Csabi: "az lesz horgasz, akinek takony van az agyaban, es egy napot mozdulatlanul ul a viz elott, mert nem kellenek neki ingerek"
Megnyugtat, hogy van Magyarországon valaki, aki meghatározza, hogy mi a normális ingerszint, és milyen ingermennyiség kell, hogy jól essen kötelezően mindenkinek.

Don Pármezán 2017.12.09. 15:00:21

@Don Pármezán:
Már az sem. :D
Az a halőr csípte nyakon a folyóparti halpucolós hallopáson, akit a pojáca éppen ráhívott a ksz. halászra előtte, hogy azt elmacerálva eltávolíthassa onnan. Nem járt eredménnyel. :)
Pedig a Tsetinek is megígérte a pojáca, ha az kihordja a saját kocsijával (L. kisvárosból) a msz.-i Mura kanyarba az ő földdel összekevert, drága ponty-etető anyag cukiságait vödrökben (hiszen h.bolti főcsicska ő is csak), akkor ő "garantálja", hogy a másik (északról jövő, csak oda lejáró) ksz. halászt majd ő aztán eltávolítja onnan... (Micsoda körmönfont összeesküvés volt ez. Azóta már nem haverok...) :)
Annyira mohó volt és beképzelt, hogy még az általa megnyúzott harcsa bőrét sem dobta bele legalább a folyóba, hanem lazán a mögötte álló fűzfa takarásába csak behajította.
A halőr meg nem lett a cimborája, hiába veri a mellét a pojáca. :D Megtalálta azt és bizony "ügy lett" abból... ;-)
Szegény "Jeti" meg 2 évig nem is ment le oda a folyó kanyarba halászni. 2 év után, 2017 nyarán aztán megjelent - a fivérével - újra ott... és a buta most elmesélte a "közös beetetéseket" is (2014) - amit sejtett eddig is a másik, az általuk csak hülyének nézett és gondolt ksz. halász.

A kettőjük IQ hányadosa is együtt is kisebb...
;-P

Don Pármezán 2018.09.30. 22:42:10

@Don Calo':
2018. aug. 19. táján megint megcsípte ugyanaz a halőr azt a letenyei horgászbolti eladó pojácát, a Fényesin! ;-)