2010. sze 02.

A rapsicok senkitől sem félnek: veréssel, házfelgyújtással fenyegetnek

írta: blogmod
A rapsicok senkitől sem félnek: veréssel, házfelgyújtással fenyegetnek

Molnár Imre három évtizede halőr, 4 év óta hivatásos. Munkáját számos önkéntes, úgynevezett társadalmi halőr kolléga segíti. Azt mondja: ha nem is túl gyakran, de megesik, hogy rendőri segítséget kell kérniük a rapsicokkal szemben. Nem csoda hát, hogy a becsületes horgászok ne szólj szám, nem fáj fejem -alapon inkább nem teszik szóvá az illegális halászatot, akkor sem, ha az a szemük előtt zajlik.

 

 

- A szövetség azt tervezte, hogy itt, a térségben is létrehoz egy társadalmi halőrcsoportot, ám sajnos, eddig még nem sikerült - mondta a zömök férfi, akivel a Mura partján, a letenyei új hídnál találkoztunk. A folyó ezen pontja az orvhorgászok kedvelt helye. - Itt mindenki ismer mindenkit, s az emberek félnek a későbbi atrocitásoktól, ezért inkább hallgatnak. Engem is megfenyegettek már rapsicok, hogy felgyújtják a házamat.

 

 

Információik szerint a folyó letenyei szakaszán működik pár olyan orvhalászcsoport, akik már-már iparszerűen gereblyéznek (főleg karácsony előtt, illetve január-februárban szaporodik meg a számuk), a kifogott halat pedig éttermeknek adják el. A gereblyézést erős horgászbottal, vastag zsinórral végzik: a nehéz ólommal és nagy hármas horoggal ellátott szereléket a folyó fenekén rángatják, így a horog beleakad a nagy halak testébe, az áldozatot pedig brutálisan kirángatják a partra vagy a csónakba. Nagyon sok azonban sebesülten a vízben marad, s később pusztul el - így az ebből fakadó kár is jelentős. Az effajta zsákmányszerzés 2004 óta bűncselekménynek számít és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

A másik (főleg a Mura mentén) kedvelt módszer az emelőzés. Nem kell hozzá más, csak egy gémeskútszerű, fából készült alkalmatosság, amit általában szétszednek, s a part menti bozótosban rejtenek el az illegális halászatot űzők. A tavaszi zöldár idején ezzel a szerkezettel engedik le a hálót a folyóba, melybe jó eséllyel tömegével akadnak bele a halak.

 

- Amikor árad a Mura és kilép a medréből, aki él és mozog, kint van a folyóparton. Még az is kijön, aki azelőtt soha. A térségben élők számára természetes, hogy a határfolyó gyümölcse mindenkié, hiszen ez már évszázadok óta így van - magyarázta a helyi Sánta Antal, a tótszerdahelyi székhelyű Kisszerszámos Halászegyesület tagja, aki megmutatta, hogyan is működik az emelőzés. - Ez így kézenfekvő, meg nincs is, aki az ellenkezőjére felhívná a figyelmet. A becsületes halász-horgász sem szól a rapsicoknak, mert nem akarja másnap reggel a folyóban találni a szerelékét.

 arviz.jpg

Garaboncon egyesületet is szerveztek az orvhorgászoknak a 90-es években. Igaz, ennek tagjai nem önként lettek orvhorgászok: 1992-ben megtiltották a Kis-Balaton közeli falvak lakóinak a horgászatot, mikor a területet tájvédelmi körzetté nyilvánították. A lépés óriási felháborodást váltott ki, helyi pecások, körülbelül kétszázan, megalakították a Garabonci Orvhorgászok Szövetségét - s horgásztak tovább.

 

- Öt évig csináltuk feketén, nem egyszer halőrök elől menekülve, a nádasban bujkálva - idézte fel azokat az éveket egy ma már engedéllyel, legálisan pecázó férfi - Mi nem ipari méretekben horgásztunk, csak a családnak. Nem a haszonszerzés, hanem a tiltott gyümölcs izgalma, s természetesen a horgászat szépsége motivált minket. Többször is menekülnünk kellett a halőrök, rendőrök elől, a nádasban bújócskáztunk velük...

  nadas.jpg

Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál találkoztunk a miklósfai Lakatos Józseffel, aki vérbeli hobbihorgász: nem a zsákmányra utazik, csak az izgalom, s a természet szépsége vonzza. A férfi szerint a Csótón egyelőre nem öltött irreálisan nagy méreteket az orvhorgászat, lévén egy viszonylag kis horgászközösségről van szó. Mondta ezt annak ellenére, hogy már ő is hajtott el illegálisan halászókat.

A Mura folyón hagyományos halászati módszernek számító emelôzés fortélyait a murakeresztúri Sánta Antal mutatta meg Fotó: Szakony Attila

 

 

Bakonyi Kornél hozzátette: a jogalkalmazás sajnos, nem kezeli helyén a problémát. A hazai jogszabályok erélytelenek, miközben Nyugat-Európában, ha valakit megfognak a lopott hal szállítása közben, letartóztatják és elkobozzák az autóját. Németországban, ha bebizonyosodik, hogy valaki illegális halászatból szerezte a vagyonát, esetleg házát, mindent elvesznek tőle. Épp ezért az antirapsic-szervezet egyik fő célja, hogy a jogalkotó segítségével hazánkban is olyan szabályozórendszer szülessen, amely véget vet a szabadrablásnak.

 

- Úgy vélem, sokat segíthetne a helyzeten, ha a halőrök több jogosítványt kapnának, s gyakrabban ellenőriznék a horgászokat, halászokat. Ha ez pénzkérdés, akkor több forrást kellene biztosítani a feladatra. S nem ártana növelni a hivatásos halőrök számát - vélekedett. - Nem titok, a rapsicok a lopott halat éttermeknek adják el, az üzlettel jól keres az orvhorgász, de a vendéglátós is, hiszen ételként drágán adja az olcsón vett halat.

 

A jogosulatlan, tiltott módon való halászati tevékenység ügyében évente 150-200 feljelentés érkezik a Zala Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságához - tudtuk meg Ernszt Tamás megyei vadászati és halászati felügyelőtől. Az alkalmazható szankció az állami horgászjegy 3 hónaptól 3 évig történő bevonása (már ha van az illetőnek), illetve 10-500000 forintig terjedő bírság.

 

Valentini Tibor, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, tapasztalatai szerint - vélhetően a megélhetési gondok miatt - az utóbbi időben növekszik az orvhalászattal foglalkozók száma.

 

Ez különös aktualitást adhat annak a mozgalomnak, amit a rapsickodás ellen indított a budapesti Horváth István és a nagykanizsai Bakonyi Kornél. Nemrég egyesületté alakult a dél-zalai székhelyű mozgalom, amely iránt óriási az érdeklődés: már eddig is több százan (halőrök, horgászegyesületek) jelezték csatlakozási szándékukat.

 

- Az Antirabsic Mozgalom Egyesülete (a rapsic és a rabsic alak is helyes,) alapításának ötletét egy tavaly téli eset adta, amikor két orvhalászt félmillió forint értékű zsákmánnyal értek tetten a Balatonon, Györöknél - árulta el Bakonyi Kornél, az egyesület titkára, aki egyébként rendőrnyomozó. - Körülbelül 350-400 kilogrammnyi harcsát gereblyéztek össze. Akkor többen gondoltuk azt, ez így nem mehet tovább.

anti_rabsic_mozgalom.png

A nyilvánosságot hívtuk segítségül: van egy blogunk, amire a horgász sporttársak az ország minden részéből küldenek infókat, képeket illegális halászatról, horgászatról. Egyre többen keresnek meg minket, ebből is érzékelhető, hogy az orvhorgászat óriási méreteket öltött országszerte. Itt Zalában, a Murán hozzávetőleg 30, Keszthely viszonylatában pedig körülbelül 40-50 fő foglalkozik illegális halászattal. Köztük képbe került egy kanizsai illető, aki rapsickodásból építette a házát. Az ipar olyannyira jól fizet, hogy még Mercedesre is tellett neki...

 

 

 

Szólj hozzá

háló lopás ponty süllő busa archiv rabsic orvhalászat rapsic csónakázó tó mura orvhorgászat orvhorgász orvhalász halőr gereblyézés illegális horgászat hármas horog hal rablás garabonci orvhorgászok szövetsége horgászegyesületek zala megyei szövetsége